dijous, 21 de febrer del 2013

De Constitucions i territoris

Compatriotes,


El regne d’España és el un dels que ha tingut més Constitucions al llarg de la seva era contemporània. En va tenir 5 al segle XIX i 2 al segle XX.

Després de llegir les 7 constitucions, podem afirmar que, només a la Constitució de 1812 es referencien els diversos territoris de que consta el Regne anomenant-los un per un, tal i com transcric a continuació:

TÍTOL PRIMER
DE LA NACIÓ ESPANYOLA I DELS ESPANYOLS
CAPÍTOL PRIMER
De la Nació espanyola.
Art. 1º.
La Nació espanyola és la reunió de tots els espanyols d’ambdós hemisferis.

CAPÍTOL PRIMER
Del territori de les Espanyes

Art. 10.
El territori espanyol comprèn la Península amb llurs possesions i illes adjacents, Aragó, Astúries, Castella la Vella, Castella la Nova, Catalunya, Còrdova, Extremadura, Galícia, Granada, Jaén, Lleó, Molina, Múrcia, Navarra, Provincies Vascongades, Sevilla y Valencia, les illes Balears i les Canàries amb les demés possesions d’Àfrica.
A l’Amèrica septentrional, Nova Espanya, amb Nova Galicia i Península del Yucatán, Guatemala, provincies internes d’Orient, provincies internes d’Occident, l’illa de Cuba amb les dues Florides, la part espanyola de l’illa de Santo Domingo, i l’illa de Puerto Rico amb les demés adjacents a aquestes i al continent en un i altre mar.
A l’Amèrica meridional, la Nueva Granada, Veneçuela, el Perú, Xile, provincies del Riu de la Plata, i totes les illes adjacents en el mar Pacífic i a l’Atlàntic.
A Asia, les illes Filipines, i les que depenen del seu govern.

Total, que de 1812 a 1898, España ha anat minvant territorialment i la denominació no ha variat.

Quan Catalunya toqui el dos, el regne veí no haurà de canviar de nom, si no ho vol fer.
Mai se sap...


Guanyarem!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada