dimecres, 10 d’abril del 2013

Recordant la Història

Compatriotes,

Ahir, a la ràdio del conde van entrevistar Enric Canals, un periodista que ha investigat i aconseguit accedir a l'episodi de tortures i el posterior processament judicial que va sofrir el M.H. President Pujol l'any 1960 per part del franquisme. 

Quan diem franquisme ens referim a tot l'entramat policial-legal-judicial que va executar, sense pietat ni mirament,  contra tots aquells elements anomenats pel propi règim desafectos

Tot començava pels dos responsables de la Brigada Político-Social a Barcelona, els germans Vicente i Antonio Juan Creix. Màxims responsables de les tortures infringides a la seu de la prefectura.

A Pujol, el van processar pels Fets del Palau. La investigació feta pel periodista es basa en el sumari  de 342 folis! que dorm a l'Archivo del Tribunal Militar que va actuar a Catalunya entre 1939 i 1975 en el qual hi ha és de 111.000 expedients sumaríssims contra els opositors a la dictadura. 

Un estat es protegeix amb lleis. I la llei espanyola diu que aquests expedients estan protegits fins 50 anys després de l'últim expedient. 

El líder catalanista va ser l'inspirador de la redacció del pamflet "Us presentem el general Franco" i que van ser llençats en un concert de l'Orfeó Català al Palau de la Música en presència de quatre ministres del dictador mentre cantaven El cant de la Senyera, cant prohibidíssim pel règim per estar considerat com el succedani d'Els Segadors, himne nacional de Catalunya.

Després de la pantomima judicial i un al·legat antifranquista que va deixar glaçada la sala, va ser condemnat per rebel·lió militar "por equiparación". Aquesta perversió legal atorgava la condició de rebel·lió militar a qualsevol acció de propaganda contrària a la dictadura segons la llei de 2 de març de reforma del codi de justicia militar de 1943.

Afirma el periodista que Jordi Pujol i Soley va ser torturat al soterrani de la prefectura de policia a la Via Laietana i que en va sortir mal parat. Molts d'altres van patir la mateixa o pitjor sort. Per saber-ne una mica més us recomano MARTÍN RAMOS, José Luis; PERNAU, Josep i PERNAU, Gabriel: Les veus de la presó: històries viscudes per 36 lluitadors antifranquistes. Edicions La Campana, 2003.

I Espanya no ha demanat perdó, ni per aquest ni per cap dels altres crims comesos per la dictadura. La guerra bruta va començar fa segles. Aquest només n'és un episodi més. Fa gairebé 300 anys que dura. Posem-hi remei. I ràpid!


Guanyarem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada